فهرست مطالب

مدیریت استاندارد و کیفیت - سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

نشریه مدیریت استاندارد و کیفیت
سال دهم شماره 4 (پیاپی 37، زمستان 1399)

  • تاریخ انتشار: 1399/12/01
  • تعداد عناوین: 6
|
  • گلایول صفوی جهرمی*، سید حبیب الله طباطبائیان، پیام حنفی زاده، حامد حاج میرزایی صفحات 1-23

    صنعت محتوای دیجیتال در سال های اخیر در کشورهای توسعه یافته رشد قابل توجهی داشته است و یکی از مبانی خلق ثروت در این کشورها محسوب می شود. در ایران نیز در سال های اخیر تلاش هایی برای ارتقای کیفیت صنعت محتوای دیجیتال صورت پذیرفته است اما هنوز تا رسیدن به شرایط مطلوب فاصله قابل توجهی وجود دارد. بر همین اساس، هدف تحقیق حاضر، شناسایی راهبردهایی برای توسعه و ارتقای کیفیت صنعت محتوای دیجیتال در ایران انجام شده است. این تحقیق که به لحاظ هدف کاربردی و به لحاظ ماهیت از نوع توصیفی است، با استفاده از روش کیفی صورت پذیرفته است. در همین راستا، مصاحبه هایی نیمه ساختاریافته با 20 نفر از فعالان صنعت محتوای دیجیتال انجام شد که پس از جمع آوری اطلاعات و تجزیه و تحلیل آن ها، در 6 گروه دسته بندی شدند. آموزش، پژوهش، فراهم نمودن تسهیلات قانونی، ایجاد ساز و کارهای نظارتی، توسعه نیروی انسانی و بهبود فضای کار، عناوین این گروه ها هستند. پیشنهاد می شود با توجه بیشتر به راهبردهای معرفی شده و برنامه ریزی اصولی در راستای تحقق آن ها، مسیر ارتقای کیفیت به شکل بهتری پیموده شود. بهره مندی از مزایای توسعه صنعت محتوای دیجیتال، می تواند کشور را در زمینه خلق ثروت، اشتغال زایی، استفاده از ظرفیت نیروی جوان مستعد و همچنین ترویج سبک زندگی ایرانی-اسلامی از طریق تولید محتوا، یاری نماید.

    کلیدواژگان: محتوای دیجیتال، صنعت محتوای دیجیتال، ارتقای کیفیت، توسعه
  • مجید کریمی فرد، غلامرضا هاشم زاده خوراسگانی*، عبدالرضا سبحانی صفحات 24-53
    امروزه محصولات پیچیده تر شده اند لذا شرکت ها لازم دارند با توجه به محدودیت منابع خود، به دانش و تخصص نهفته در شرکت های بیرونی برای نوآوری و بهبود عملکرد مراجعه کنند. بر این اساس شرکت ها اقدام به تشریک مساعی با یکدیگر می کنند. از طرفی ورود به شراکت نیازمند شناخت دقیق فعالیت های مشترک و ارتباط آنها با یکدیگر جهت اجرای موثرتر آن می باشند. این پژوهش 10 فعالیت مشترک در طراحی و توسعه محصول مشترک جدید که شرکت ها را قادر می سازد تا از آنها به عنوان ابزاری برای ترکیب دانش و تخصص در یک شراکت، استفاده نموده و عملکرد خود را افزایش دهند، تعیین و معرفی کرده است.«فعالیت های مقدماتی»، «اشتراک گذاری منابع و اطلاعات»، «برنامه ریزی مشترک»، «حل مساله مشترک» و «اندازه گیری عملکرد مشترک» در دو فرایند «طراحی و توسعه محصول» و فرآیند «شراکت» به همراه جزییات آنها از طریق مطالعات کتابخانه ای و مصاحبه با خبرگان به عنوان فعالیت های مشترک شناسایی شده اند و سپس با استفاده از مدل سازی ساختاری تفسیری روابط بین آنها نشان داده شده است. یافته ها نشان می دهد هیچ فعالیت مستقلی وجود ندارد و دو فعالیت مقدماتی در فرایند طراحی (شامل بررسی همخوانی دانشی و مکمل بودن منابع) و فرایند شراکت (شامل بررسی سبک رهبری، سوابق شرکا و...) تمامی فعالیت های مشترک را تحت تاثیر قرار می دهد و همچنین چهار فعالیت مشترک در فرایند طراحی تمامی فعالیت های مشترک در فرایند شراکت را تحت تاثیر قرار می دهد.
    کلیدواژگان: طراحی و توسعه محصول مشترک، شراکت، اشتراک گذاری منابع، برنامه ریزی مشترک، حل مسئله و ارزیابی عملکرد مشترک
  • محمدرضا سالمی نجف آبادی*، جواد فهیم، سهراب عبدالله زاده صفحات 54-80

    نوآوری های فناورانه، تنها مسیر رشد و توسعه بلندمدت صنعت، اقتصاد و ارتقای ظرفیت های دفاعی است. استانداردسازی فرایندی پویا جهت شکل دهی به مسیر نوآوری محسوب می گردد و روابط هم افزایی استانداردسازی و نوآوری، مزایای اقتصادی چشمگیری را به همراه دارد. در این پژوهش، به بررسی رابطه میان استانداردسازی و نوآوری در برخی از صنایع دفاعی کشور پرداخته و بررسی می گردد، استانداردسازی از طریق چه عواملی و چگونه بر نوآوری اثرگذار است. پژوهش پیش روی از لحاظ هدف، کاربردی و از منظر نوع داده ها، پژوهشی کمی می باشد و بر اساس ماهیت و روش گردآوری داده ها، یک پژوهش توصیفی-پیمایشی است. به منظور دست یابی به هدف پژوهش از تحلیل همبستگی متغیرها، تحلیل عاملی اکتشافی و روابط رگرسیونی چندگانه، استفاده شده است. مطابق مدل پژوهش، پنج عامل اصلی که در توسعه و ارتقای استانداردسازی نقش دارند، شناسایی شد. هر پنج عامل شناسایی شده، همبستگی نسبتا قوی و هم جهتی با نوآوری های تدریجی دارند. اما دو عامل مقررات و ریسک فناوری، همبستگی منفی با نوآوری های بنیادی داشته و به عنوان تهدید و مانعی برای آنها محسوب می گردند. دو عامل تحقیق و توسعه و تجاری سازی نیز همبستگی مثبت و قوی و عامل راه کار فنی همبستگی مثبت ولی ضعیفی با نوآوری های بنیادی دارند. مطابق نتایج پژوهش، به طور کلی و در مجموع استانداردسازی همبستگی مثبت و معناداری با انواع نوآوری دارد، که این همبستگی در نوآوری های بنیادی به نسبت نوآوری های تدریجی ضعیف تر می باشد. در نهایت نیز ایجاد سازمان های خصوصی تدوین و توسعه استانداردها با هدف تسریع عرضه نوآوری ها به بازار و تسریع اصلاح نظام استانداردسازی کشور پیشنهاد شد.

    کلیدواژگان: نوآوری، توسعهفناوری، توسعه توان دفاعی، استاندارد، استانداردسازی
  • محمدجواد ارشادی*، محمد مهدی ارشادی، آرمین آهنربای صفحات 81-109

    هدف اصلی این مقاله تعیین بهترین طرح برای بهبود وضعیت فعلی دانشگاه جامع علمی کاربردی است. نوع هدف در این پژوهش کاربردی بوده و از روش های ترکیبی یا کیفی-کمی برای رسیدن به این هدف استفاده شده است. برای این منظور مدلی ترکیبی طراحی شده است که در آن تاثیر کیفیت خدمات فناوری اطلاعات و نوآوری کارکنان سازمانی دانشگاه علمی کاربردی براساس رضایت کاربران مورد بررسی و ارزیابی قرار می گیرد. جامعه هدف در این پژوهش تمامی کارکنان و دانشجویان دانشگاه جامع علمی کاربردی هستند و برای تعیین نمونه آماری مناسب در این پژوهش از نظریه کلاین و فرمول کوکران استفاده شده است. در این پژوهش پرسشنامه ای برمبنای تحقیقات میدانی، نظر خبرگان و مدل سروکوال برای بررسی کیفیت خدمات باتوجه به ابعاد فرهنگ سازی سازمان، اعتقاد و باور مدیران ارشد، ساختار سازمانی، کیفیت خدمات ملموس، قابلیت اطمینان خدمات و پاسخگویی مسیولین طراحی شد. روایی پرسشنامه ها با روش لاوشه و پایایی آن ها بر اساس آلفای کرونباخ (964/0) بررسی گردید. این پرسشنامه ها بین نمونه آماری توزیع شد و پاسخ های گردآوری شده با استفاده از نرم افزار اس پی اس اس بررسی گردید. در ادامه با استفاده از آزمون فرضیه پیرسون، همبستگی متغیر های پژوهشی بررسی شد و مشخص گردید که مهم ترین فرضیه در بخش کیفیت خدمات فناوری اطلاعات مربوط به اعتقاد و باور مدیران ارشد سازمان و در بخش نوآوری کارکنان سازمانی مربوط به قابلیت اطمینان خدمات است. در ادامه اولویت طرح های پیشنهادی برای ارتقاء کیفیت خدمات دانشگاهی براساس نظرات خبرگان، با استفاده از فرایند تحلیل شبکه و معیارهای مذکور در نرم افزار سوپردسیژن بررسی گردید. درنهایت سوپرماتریس ارزیابی طرح ها محاسبه شد و بهترین طرح تعیین گردید.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات فناوری اطلاعات، نوآوری کارکنان سازمانی، رضایت کاربران، فرآیند تحلیل شبکه، تصمیم گیری و اولویت بندی
  • حبیب زارع احمدآبادی*، علی صفاری دربرزی، سیدحبیب الله میرغفوری، مسعود جعفری ندوشن صفحات 110-131

    امروزه بسیاری از موسسات و سازمان های خدماتی موفق دریافته اند که توجه و تمرکز بر نیازهای مشتریان به معنی توجه به کیفیت خدمت و ارایه خدمات با کیفیت به مشتریان است. هدف از انجام این تحقیق، تحلیل کیفیت خدمات ارایه شده از سوی شرکت های پخش دارویی به مشتریان در محدوده تحت پوشش مرکز یزد می باشد. در مرحله نخست، نیازهای مشتریان شناسایی شده و به دسته بندی آنها در قالب مدل کانو در 4 دسته نیازهای اجباری، کارکردی، مهیج و بی تفاوت پرداخته شد. بدین منظور 184 پرسشنامه از مشتریان مختلف شرکت های پخش دارویی گردآوری شد. با شناسایی نیازهای بی تفاوت و حذف آنها از فهرست مولفه های کیفی، پیمایش دوم با هدف تحلیل شکاف بین انتظارات و ادراکات مشتریان انجام گرفت. برای انجام این مهم، از آزمون آماری ویلکاکسون برای بررسی معنی داری شکاف بین انتظارات و ادراکات مشتریان استفاده شد. در مرحله نهایی با پیمایش نظرات مشتریان در مورد انواع زمینه های ارایه خدمت اعم از سبد کالایی دارو، خدمات توزیع، خدمات اینترنتی، خدمات حمل و نقل مربوط به ناوگان و خدمات مربوط به طول مدت دریافت وجه از داروخانه ها، رابطه بین آنها با شکاف های کیفی با کمک شبکه عصبی مصنوعی مدل سازی شد. نتایج حاکی از وجود شکاف کیفی بین تمامی مولفه های کیفیت، ابعاد کیفیت و زمینه های خدمت رسانی به مشتریان می باشد. این امر در مورد مولفه هایی همچون کارآمدبودن وب سایت طراحی شده توسط پخش، واضح و روشن بودن دستورالعمل های مربوط به مشتری در شرکت های پخش دارو، همخوانی داشتن تسهیلات درخواستی مشتریان و سبد تسهیلات قابل ارایه از سوی پخش، تحقق زمان وعده داده شده توسط پخش به مشتریان برای دریافت خدمات و پاسخ گویی همراه با دلسوزی و همدلی کارکنان به نیاز های مشتریان بیش از سایر حوزه ها ملموس می باشد.

    کلیدواژگان: کیفیت خدمات، تحلیل شکاف، آزمون ویلکاکسون، شبکه عصبی مصنوعی
  • پوریا مالکی نژاد*، سمیرا ابراهیمی صفحات 132-152

    مدیریت کیفیت جامع یک فلسفه با دیدگاه علمی است که به پیشرفت مستمر در شرکت ها متمرکزاست تا ارزش ویژه ای را به مشتریان ارایه دهد. مدیریت کیفیت جامع، شرایطی را فراهم می کند که بر اساس آن، با تلاش همه افراد در سازمان و با کمترین هزینه واقعی، رضایت مشتری را به ارمغان آورد. هدفاز این پژوهش طراحی مدلی ساختاریافته است تا از طریق آن صنعت محصولات کنجدی قادر باشد به مدیریت کیفیت جامع دست یابد. در این پژوهش در ابتدا با استفاده از مطالعه مبانی نظری و بررسی تحقیقات پیشین داخلی و خارجی عواملی که بر اجرای موفق مدیریت کیفیت جامع تاثیرگذار بوده اند، شناسایی گردیدند. سپس درجه اهمیت هر یک از 16 عامل شناسایی شده، با استفاده از ترفند AHP فازی مورد بررسی و سنجش قرار گرفت. در ادامه با استفاده از ترفند پارتو، عوامل دارای درجه اهمیت پایین حذف گردید و 10 عامل باقی مانده در قالب تکنیک مدل سازی ساختاری تفسیری، ساختاربندی گردید. پاسخ دهندگان به پرسشنامه های مقایسات زوجی در هر دو تکنیک را 13 تن از خبرگان صنایع تولید محصولات کنجدی تشکیل داده اند. نتایج این پژوهش حاکی از قرارگیری 10 عامل موثر بر پیاده سازی موفق مدیریت کیفیت جامع در 7 سطح است. دو عامل تعهد مدیریت و آموزش در این پژوهش در سطح آغازین قرار گرفتند که به نوعی متغیرهای کلیدی مدل را نشان می دهند. همچنین عامل طراحی محصولات و خدمات در سطح انتهایی مدل جای گرفت که به نوعی خروجی مدل را نشان می دهد.

    کلیدواژگان: مدیریت کیفیت جامع، صنعت محصولات کنجدی، مدل سازی ساختاری تفسیری
|
  • Gelayol Safavi Jahromi *, Seyad Habibollah Tabatabaeian, Payam HanafiZadeh, Hamed Hajmirzaei Pages 1-23

    The content industry has witnessed remarkable progress in developed countries over the recent years and it is one of the sources of wealth creation in these countries, however, studies show that this industry has not developed enough in Iran, despite its importance. Accordingly, this study aims to investigate barriers to the development of the content industry in Iran. This research, which is applied in terms of purpose and descriptive in terms of method, has been carried out in two phases, qualitative and quantitative. In the first phase which is qualitative, indices are extracted via 20 semi-structured interviews. Then, in a quantitative phase, the indicators are validated through a researcher-made questionnaire based on the Likert scale. The questionnaires are analyzed using first and second order confirmatory factor analysis. Findings indicate that technological, infrastructure and support challenges are among the most important challenges in the development of the content industry in Iran and more than other areas are in need of planning.

    Keywords: content, digital content, digital content industry, factor analysis
  • Mohamad Reza salami Najafabadi, Javad Fahim, Sohrab Abdollahzadeh Pages 54-80

    Technological innovations are the only way for the long-term growth and development of industry, economy and development of defence capabilities. Standardization is a dynamic process for shaping the path of innovation, and the synergistic relationship between standardization and innovation enjoys significant economic benefits. In this study, the relationship between standardization and innovation in some of the country's defence industries as well as the factors affecting standardization are investigated. This research is applied in terms of purpose and quantitative in terms of data type and based on the nature and method of data collection; it is a descriptive-survey research. In order to achieve the purpose of the research, correlation analysis of variables, heuristic factor analysis and multiple regression relations have been used. In order to fulfil the purpose of the research, correlation analysis, exploratory factor analysis and multiple regression equations, are used. According to the research model, five main factors for standardization were identified that have the greatest impact on innovation. All five identified factors have a relatively strong correlation with gradual innovations. However, the two factors of regulation and technology risk are negatively correlated with fundamental innovations and are considered as a threat and obstacle for them. On the other hand, research and development and commercialization have a strong correlation but technical solution has a positive and weak correlation with fundamental innovations. According to the research results, in general, standardization has a positive and significant correlation with different types of innovation, which is weaker in fundamental innovations than in gradual innovations. Finally, the establishment of private standardization organizations is proposed with the aim of accelerating the supply of innovations to the market and accelerating the reform of the country's standardization system.

    Keywords: Innovation, Technology Development, Defense Capacity Development, Standard, Standardization
  • Mohammad Javad Ershadi, Mohammad Mahdi Ershadi, Armin Ahanrobay Pages 81-109

    The main purpose of this article is to determine the best plan for improving the current situation of the University of Applied Sciences. The type of goal is applied in this research and combined or qualitative-quantitative methods have been used to achieve this goal. For this purpose, a hybrid model has been designed in which the impact of the quality of information technology services and innovation of the organizational staff of the University of Applied Sciences is examined and evaluated based on user satisfaction. The target population in this study is all staff and students of the University of Applied Sciences and Klein theory and Cochran's formula have been used to determine the appropriate statistical sample in this study. In this study, questionnaires based on field research, expert opinion, and SERVQUAL model were designed to assess the quality of services according to the dimensions of organizational culture, the belief of senior managers, organizational structure, tangible service quality, service reliability, and accountability of officials. The validity of the questionnaires was assessed by the Lavache method and their reliability was assessed based on Cronbach's alpha (0.964). These questionnaires were collected based on the statistical sample and the collected answers were evaluated using SPSS software. Then, using the Pearson hypothesis test, the correlation of research variables was examined and it was found that the most important hypothesis in the quality of IT services is related to the beliefs of senior managers and in the innovation of organizational staff is related to service reliability. Then, the priority of the proposed projects to improve the quality of university services based on the opinions of experts, using the analytic network process (ANP) and the criteria mentioned in the Super Decisions software was examined. Finally, the design evaluation supermatrix was calculated and the best plan was determined.

    Keywords: Quality of IT services, Organizational innovation, User satisfaction, Analysis Network Process, Decision making, Prioritization
  • Habib Zare Ahmadabadi*, Ali Saffari darberazi, Habibollah Mirghafoori, masoud jafarinedooshan Pages 110-131

    Today, many successful service organizations and institutions have realized that paying attention to the needs of customers means paying attention to the service quality and providing quality services to customers. The purpose of this study is to analyze the quality of services provided by drug distribution companies to customers in the area covered by the center of Yazd. In the first stage, the needs of customers were identified and categorized into 4 categories based on Kano model: mandatory, functional, exciting and indifferent needs. For this purpose, 184 questionnaires were collected from different customers of pharmaceutical distribution companies. By identifying indifferent needs and removing them from the list of qualitative components, a second survey was conducted to analyze the gap between customer expectations and perceptions. To do this, the Wilcoxon statistical test was used to examine the significance of the gap between customers' expectations and perceptions. In the final stage, by surveying customers' opinions on various areas of service delivery, including drug cartons, distribution services, Internet services, transportation and staff services, and services related to the duration of receiving money from pharmacies, the relationship between them and Qualitative gaps were modelled using an artificial neural network. The results indicate that there is a quality gap between all components of quality, quality dimensions and areas of customer service. This includes components such as the efficiency of the distributer website , the clarity of the customer instructions in the drug distribution companies, the consistency of the customer-requested facilities and the portfolio of facilities provided by the distributer , the fulfilment of the time promised by the distributer to deliver services as well as employee’s empathy in responding sympathetically to the needs of customers are more tangible than other areas.

    Keywords: service Quality, Gap analysis, Wilcoxon test, Artificial neural network
  • Habib Zare Ahmadabadi, Ali Saffari darberazi, Habibollah Mirghafoori, masoudjafari nedooshan Pages 132-152

    Total quality management is a philosophy with a scientific perspective that focuses on continuous improvement in companies to provide special value to customers. t It provides the conditions under which customer satisfaction is achieved, with the efforts of everyone in the organization at the lowest real cost,. The aim of this research is to design a structured model through which the sesame product industry can achieve Total quality management. To do so, at first, theoretical foundations were studied and previous domestic and foreign research reviewed which resulted in identification of the components and factors affecting the successful implementation of total quality management. Then, the importance degree of each of the 16 identified factors was assessed using the fuzzy AHP technique.Using Pareto technique, low importance factors were eliminated and the remaining 10 factors were structured in the form of interpretive structural modelling technique. Respondents to the paired comparison questionnaires in both techniques consisted of 13 experts in the sesame production industry. The results of this study indicate that 10 factors affect the successful implementation of TQM at 7 levels. The two factors of management commitment and training were at the initial level, which somehow show the key variables of the model. Also, the design factor of products and services was placed at the end of the model, which in a way represents the output of the model.

    Keywords: Total Quality Management, Sesame Products Industry, Interpretive StructuralModeling